Ekonomi

7 AB üye ülkesi “yeşil endüstri için yeni fona” karşı

7 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, ABD’nin sübvansiyonları da içeren enflasyonla mücadele yasasına karşı Avrupa’da yeşil sanayiyi desteklemek için yeni bir fon kurulması planına karşı çıktı.

Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Avusturya, İrlanda, Estonya ve Slovakya ticaret bakanları, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’e ortak imzalı bir mektup gönderdi.

Mektup, enflasyonla mücadele yasası kapsamındaki ABD yeşil sübvansiyonlarına yanıt olarak hiçbir kalıcı veya hedeflenmemiş AB çapında sübvansiyon sağlanmaması gerektiğine işaret ediyordu.

Yeşil sanayi desteği konusunda ABD’nin karşısına çıkmamanın önemine vurgu yapılan mektupta, AB’nin enflasyonla mücadele yasasıyla ilgili sorunları ABD ile müzakere ederek çözebileceği belirtildi.

Mektupta, AB Konseyi’nin bu duruma karşı hazırlayacağı tedbirin, finansman açığının belirlenmesine yönelik kapsamlı bir analize dayandırılması ve yeni bir fon kurularak finansman sağlanması gerektiği belirtildi.

Mektupta, sübvansiyonlara gereğinden fazla güvenmenin AB iç pazarında eşit koşullar altında rekabeti ve mali sürdürülebilirliği tehlikeye attığına dikkat çekilerek, bunun sübvansiyonlar için rekabetçi bir yarışa yol açabileceğine dikkat çekildi.

Mektupta, 390 milyar avroluk fonun sadece 100 milyar avroluk kısmının AB’nin Kovid-19’la mücadele programı kapsamında kullanıldığı, mevcut AB fonlarının yeşil sanayi desteğine yönlendirilebileceği belirtildi.

Söz konusu mektuba imza atmasa da Almanya, Hollanda ve Belçika da AB’nin ortaklaşa borçlanarak yeni bir fon kurmasına karşı çıkıyor. 10 ülke AB’nin mevcut fonlarının yeşil sanayi alanına aktarılması ve yeni bir finansman mekanizması kurulmaması gerektiğini düşünüyor.

27 AB üye ülkesinin liderleri, 9-10 Şubat tarihlerinde Brüksel’de bu konunun da tartışılacağı bir zirve yapacak.

Enflasyon Düşürme Yasası

ABD’de enflasyonu düşürmeye ve çeşitli yatırımları desteklemeye yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasa, Avrupa’da da tartışma konusu.

Yasa, ABD’de stratejik ve pür enerji kollarına yaklaşık 400 milyar dolarlık bir yatırım planı içeriyor.

Vergi indirimleri ile elektrikli otomobil alımını teşvik etmeyi de öngören yasa, Kuzey Amerika’da üretilen pilleri kullanan ve bu bölgedeki madenlerden çıkan mineralleri içeren elektrikli araçlar için 7 bin 500 dolara kadar vergi indirimi gibi düzenlemeler içeriyor.

AB, vergi indirimlerini ABD’de üretilen içeriğe bağımlı hale getiren yeni düzenlemenin, Avrupalı ​​otomobil şirketlerini ve piller ile yenilenebilir enerji ekipmanları dahil olmak üzere yeşil enerji ekipmanlarını koruyacağını söylüyor. ekonomisahadaki üreticileri dezavantajlı duruma düşüreceği endişesi taşıyor.

Kanada ve Meksika, ABD’deki yasalardan muaftır. AB de bu yasa kapsamında ABD’den kendi şirketleri için muafiyet talep ediyor. Bu konuda AB ile ABD arasındaki müzakereler devam ediyor.

serdivan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu