Haber

Almanya’da ‘Barış Deklarasyonu’ tartışması: Rusya, Rusya’nın ekmeğine yağ sürüyor

Yunus Ülger

Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılına yaklaşırken Sol Parti Federal Milletvekili Sahra Wagenknecht (53) ile kadın hakları savunucusu Alice Schwarzer’in (80) başlattığı imza kampanyası eleştiri ve tartışmaları beraberinde getirdi. Change.org sitesinde bir haftada 500 binden fazla kişi Ukrayna’ya silah sevkiyatının ve barış görüşmelerinin durdurulmasını talep eden ‘Barış Bildirisi’ni imzalarken, kampanya medya ve uzmanlardan sert eleştiriler aldı. Kampanyanın ‘Rusya’nın işine geldiği’ iddia edildi ve Wagenknecht ile Schwarzer, Putin’e sempati göstermekle suçlandı. 93 yaşındaki Alman filozof ve sosyolog Jürgen Habermas da eleştirilere hedef olan savaşı durdurmak için müzakere çağrısında bulundu.

‘BÜYÜK İLGİ, HALKIN BARIŞ İSTEĞİNİN GÖSTERGESİ’

Açıklamada, barış görüşmelerine Almanya’nın öncülük etmesi, ateşkesin hızla sağlanması ve her iki tarafın da uzlaşmacı olması talep ediliyor. Şimdiye kadar 200 bin civarında asker ve 50 bin sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ayrıca ‘nükleer güç Rusya’ya karşı savaşı Ukrayna’nın kazanmasının mümkün olmadığı’ savunulmaktadır.

Girişimin öncülerinden Alice Schwarzer, bildiriye gösterilen yoğun ilginin halkın barış isteğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Sol Parti Federal Milletvekili Sahra Wagenknecht de girişimi savundu ve Putin’e “anlayış göstermek” suçlamasını reddetti. Aşırı sağcı parti AfD Eşbaşkanı Tino Chrupalla’nın eleştirileri ve sağdan gelen destekle ilgili olarak, “Birkaç aşırı sağcının bir milyona yakın ağırlığı yok” açıklamasını yaptı. Girişim, 25 Şubat’ta Berlin’de büyük bir miting düzenleyecek.

“SAVAŞI RUSYA BAŞLATTI, RUSYA BİTİRECEK”

Uzmanlar ve medya mensupları ‘Barış Bildirisi’ girişimini sert bir dille eleştirdi ve ‘Rusya’nın bunu kendi propagandası için kullanacağı’ iddia edildi. German First Television’a (ARD) konuşan Avusturya Avrupa ve Güvenlik Politikası Enstitüsü Başkanı Michael Zinkell, savaşı Rusya’nın başlattığını belirterek, savaşı bitirecek olanın Rusya olacağını söyledi. Zinkell, Ukrayna’nın silah takviyesi sayesinde Rusya’ya karşı koyabildiğini belirtti. Almanya Stratejik Diyalog Enstitüsü uzmanı Julia Smirnova da ARD’de bir kez daha dilekçenin Rusya’nın sorumluluğunu hiçe saydığını söyledi. Ukraynalıların Rusya’nın saldırısından “acı çektiklerini” belirterek, silah sevkiyatının gelecekteki müzakereleri engellemediğini savundu.

ÜNLÜ BİR DÜŞÜNÜR MÜZAKERE ETMEK İSTİYOR

Habermas ayrıca savaşı durdurmak için müzakere çağrısında bulundu. Süddeutsche Zeitung gazetesine yazı yazan Habermas, “Ukrayna’ya silah sevkiyatıyla farkında olmadan üçüncü bir dünya savaşının eşiğindeyiz” dedi. Uzun süren savaşın daha fazla ölüme ve yıkıma yol açacağını belirten Habermas, ‘katlanabilir bir uzlaşma’ sağlanmasını talep etti. Batı’nın Ukrayna’ya silah sevkiyatının müzakereler yoluyla savaşı durdurma sorumluluğunu da getirdiğini savundu. Habermas’ın çağrısı da eleştirildi, “Nasıl bir görüşme olacak? İçeriği ne olacak? Bunları o yazmadı” eleştirileri yapıldı. Ayrıca düşünürün Doğu Avrupa’daki mevcut durumdan haberdar olmadığı iddia edildi. Habermas, geçen yıl Nisan ayında, Başbakan Olaf Scholz’un Ukrayna’ya silah sevkiyatı konusunda “çekingen davranması” gerektiğini savunmuştu. Ayrıca Scholz’dan Ukrayna’ya silah gönderilmemesini talep eden açık bir mektuba da güvendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu