Edirne’deki tarihi Balon Hangarı restore edilecek
Osmanlı döneminde kentin savunması için oluşturulan ve çevresinde askeri burç, hastane, kışla gibi yapıların bulunduğu tarihi hangar, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yeniden canlandırılacak.
1912 yılında Balkan Savaşları sırasında düşman birliklerini gözlemek amacıyla inşa edilen hangardan havalanan zeplinler, istihbarat ve topçu birliklerine koordinatların iletilmesi görevi görüyordu.
Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar kullanılıp işlevini yitiren Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki tarihi yapının restore edilmesi için çalışma yapılacak.
Edirne Valisi Yunus Sezer, binanın yeniden canlandırılacağını belirterek, Şehrin tarihi binalarında değerli çalışmaların yapıldığını belirterek, “Balon hangarı ve yakınlarda bulunan Edirne askeri hastanesi ulusal sarayların başkanlığına devredildi. Bu yıl orada hızlı çalışma yapılacak. Önemli bir yapı. Kent kültürü ve turizmi yeniden canlandırılacak.” söz konusu.
‘Dünyanın en eski savaş balonu hangarı’
Sanat ve Kültür İdaresi Uzmanı Kutalmış Bayraktar da hangarın Türk havacılık tarihi açısından değerli bir yapı olduğunu söyledi.
Hangarla ilgili bilimsel çalışmalar yürüttüğünü belirten Bayraktar, “Bu yapı dünyanın en eski savaş balonu hangarıdır. Dünyada daha eski yıllarda yapılmış balon hangarları var ama hiçbiri doğrudan savaş için inşa edilmedi. Konumlandırma tamamen Balkan Savaşları’ndaki askeri manevralara yöneliktir.” dedi.
Bayraktar, binanın Balkan Savaşları sonrasında uçak hangarı olarak kullanıldığını, Türkiye’de ilk uzun mesafe uçuşun hangardan kalkan bir uçakla yapıldığını belirtti.
Binanın restorasyonunun kent turizmine de katkı sağlayacağını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Milli Saraylar Başkanlığı çok güzel ve doğru bir kararla burayı koruma altına aldı. Cumhurbaşkanlığının koruma uygulaması tek bir bina odaklı değil. Öngördüğümüz gibi ama tarihi çevreyle bir arada.Balon Hangarı ve çevresi “Tarihi miras bir bütün olarak düzenlenecek. Türk havacılık tarihi yaşatılacak. Aynı zamanda Türk havacılığı da geleceğe güçlü bir şekilde ilerlemektedir. Tarihten geleceğe anlamlı bir eser olacak.”