Ekonomi

Sigorta sektörü iki ayda reel olarak yüzde 55,5 büyüdü.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), faslın 2023 yılı Şubat ayı sonu prim üretim sonuçlarını yayınladı.

Bloomberg HT’de yayınlanan Sigorta Günemi programında yer alan verilere göre sağlık sigortası, zorunlu trafik sigortası, genel zararlar, kasko ve yangın doğal afetler branşları ilk iki ayda önemli prim üretimi ve reel büyüme oranları ile öne çıkan branşlar oldu. .

TSB’nin üye şirketlerinden derlediği bilgilere göre, sigorta sektörü yılın ilk iki ayında prim üretiminde geçen yılın ilk ayına göre yüzde 141,4 artışla 66 milyar TL’yi aştı. Enflasyona göre ayarlandıktan sonra şubenin iki ay sonundaki reel büyümesi yüzde 55,5 oldu.

TSB verilerine göre, söz konusu üretimin 59 milyar TL’si hayat dışı kaynaklı olurken, söz konusu taraftaki büyüme geçen yılın aynı ayına göre yüzde 146 olurken, geçen yılın aynı ayına göre reel büyüme yüzde 58,7 oldu. şişirme.

Hayat tarafında yılın iki ayında 7,1 milyar TL prim üretimi gerçekleşirken, buradaki büyüme geçen yılın iki ayına göre yüzde 109 olurken, reel olarak yüzde 34,7’lik büyüme görüldü.

SEDDK’dan uzmanlık kursu

Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 2023 ekspertiz kursu başvurularını açtı. Toplam 300 kişi ile sınırlı olan kurslara başvurular 14 Nisan 2023 tarihine kadar Sigortacılık Eğitim Merkezi’nin internet sitesi (www.segem.org.tr) üzerinden yapılacaktır.

yaraları iyileştirmek için yoğun çaba

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Türk sigorta sektörü depremlerin yaralarını sarmak ve hayatları yeniden inşa etmek için var gücüyle çalışıyor. Ama bu çabaların yanı sıra bu tür felaketlerin yaşanmaması için neler yapabileceğimizi hem sektör olarak kendi aramızda hem de kamu yönetimi ile konuşup harekete geçmeliyiz. Sigorta sektörü bu felaketin üstesinden gelmek için üzerine düşeni yapıyor ve yapmaya devam edecek.”

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Baturalp Pamukçu, sigorta sektörünün deprem felaketinden kaynaklanan zararlarını çok hızlı bir şekilde telafi etmeye başladığını belirterek, “Sektör, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sigorta taleplerinin yanı sıra hızla çözüme kavuşturuyor. ayni ve nakdi yardımlar.”

18 yaş altı BES sözleşmesi sayısı 734 bin

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 23 Mart 2023 tarihli verilerine göre, katılımcı sayısının 8 milyon 34 bin olduğu İstekli Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) toplam fon büyüklüğü 419,7 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 778 bin olduğu Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS), fon büyüklüğü 35,2 milyar TL olarak kaydedildi. Böylece OKS dahil sistemdeki toplam katılımcı sayısı 14 milyon 812 bini geçerken, OKS ve Devlet Katkısı dahil toplam fon büyüklüğü 455 milyar TL oldu. Öte yandan 17 Mart 2023 tarihli EGM bilgilerine göre 18 yaş altında BES’te sözleşme sayısı 734 bin kişiye ulaşırken, katılımcı sayısı 676 bin kişiyi geçti. Toplam fon büyüklüğü devlet katkısıyla birlikte 4 milyar TL’yi aştı.

HDI Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, deprem nedeniyle BES katkı payları ödenmeyince katılımcıların haklarını kaybetmediklerini belirterek, “Vatandaşlarımız ve deprem bölgesindeki katılımcılarımız hiç merak etmesin. Ellerine ulaştıklarında ödemelerini toplu olarak yapabilirler” dedi.

EGM’den bilgi

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) yasal mirasçılarının vefat durumunda ne yapması gerektiği konusunda bilgi verdi.

EGM, BES katılımcılarının vefatı halinde, sözleşmede belirtilmişse hak sahipleri, belirtilmemişse kanuni varislerinin, emeklilik şirketinden bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerin tüm Devlet dahil olmak üzere ödenmesini talep edebileceklerinin altını çizdi. Katkı miktarı.

En büyük küresel savunma açığı emekli maaşlarında

Küresel Sigorta Dernekleri Federasyonu (GFIA) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu en acil sigorta savunması boşluklarından bazılarını işaretledi ve bunları kapatmaya yardımcı olacak yolları araştırıyor. GFIA tarafından belirlenen en büyük yıllık küresel sınırlama boşlukları arasında, sıralama emekli maaşları için 1 trilyon dolar, siber için 900 milyar dolar, sağlık için 800 milyar dolar ve doğal afetler için 100 milyar dolar olarak belirlendi. GFIA Lideri Susan Neely, “Dünyanın dört bir yanındaki sigortacılar, insanları ve işletmeleri karşılaştıkları risklerden korumaya ve bu riskler ortaya çıktığında toparlanmaya yardımcı olma konusunda hayati bir rol oynuyor” dedi.

Moody’sInvestorsService tarafından hazırlanan bir rapor, geçen yıl faiz oranlarındaki artışın Avrupa’daki hayat sigortacıları için olumlu olmasına rağmen, artışın hızlı temposunun, sigorta şirketlerinin çoğunluğunun şu anda sabit hesaplarında değerli gerçekleşmemiş kayıplara oturduğu anlamına geldiğini ileri sürdü. .

Küresel reasürans şirketi Swiss Re, hem doğal hem de insan kaynaklı felaketlerden kaynaklanan toplam sigortalı zararların geçen yıl 132 milyar $ olduğunu tahmin ediyor ve ekonomik kayıpların bu rakamın iki katından fazla, yani 284 milyar $ olduğu düşünülüyor.

Lloyd’s CEO’su John Neal, önümüzdeki on yılda küresel sigorta harcamalarındaki artışın, banka iflasları ve iklim değişikliği gibi risklerin daha fazla algılanmasından kaynaklanacağını öne sürdü.

habersumbas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu