İş

Yatırımcıların kadın girişimcilere yönelik ön yargıları yıkılıyor

İngiliz Financial Times gazetesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için “İş Dünyasının Kadınları” başlıklı özel bir ek yayınladı.

Kapağın kapağı, küresel yatırımcıların kadın girişimcilere yönelik eski önyargılarıyla süslenmişti. “İş kuran kadınlar, destekçisizliğe çare arıyor” başlıklı manşet habere göre, yükselen enflasyona ve makroekonomik belirsizliğe rağmen kadınlar tüm dünyada yeni iş kurmaya devam etti.

Üst-orta gelirli ülkelerde kadın girişimci sayısı 2019 ile 2021 arasında yüzde 11 arttı. Yalnızca Birleşik Krallık’ta kadınlar 2022’de 150.000’den fazla iş yarattı. Bağımsız araştırma kuruluşu Rose Review Progress’e göre bu sayı iki katına çıktı. 2018 bilgileri. Ama sorun yatırım bulmak…

British Virgin StartUp’tan Sutin Yang, “Kadın kuruculara karşı hala büyük bir bilinçsiz önyargı sorunu var” diyor. “Yatırımcıların, bir kadın kurucunun iş projeksiyonlarını sorgulaması ve aşağı yönlü risk hakkında soru sorması daha olasıdır. Sonuç olarak, kadın kurucular iş projeksiyonlarını ve değerlemelerini düşürüyor ve işlerini satarken daha az iddialı oluyorlar.”

Yüksek gelir, yüksek risk

Veri firması PitchBook’a göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadın girişimlere verilen girişim sermayesi fonlarının oranı 2021’de yüzde 2,4’ten 2022’de yüzde 1,9’a düştü. Dikkat çekici olan, işe bir erkek girse bu oranın yüzde 17,2’ye çıkması. başlangıç ​​ücreti!

Araştırmalar, kadınların başlattığı işletmelerin nihayetinde daha yüksek gelir elde ettiğini gösterse de, genellikle yüksek riskli kabul ediliyor.

2016 yılında çöpçatanlık sitesi Badoo’daki üst düzey pozisyonundan istifa eden ve Peanut’u kuran Michelle Kennedy de önyargıyla karşı karşıya kaldı: “Başlangıçta, bir erkek kurucu olmadan sermaye artırmayacağım söylendi.” Ancak Kennedy, 23 milyon dolar fon toplamayı başardığı için yıllar içinde bunu bozdu.

FT şimdi genç kadın girişimciler için startup kuran Kennedy’nin başarılarını sıralarken; Kadın girişimcilerle ilgili en büyük sorunlardan birinin kadın yatırımcı eksikliği olduğunu gösteriyor: “Risk sermayesi hâlâ büyük ölçüde erkek girişimcilere yatırım yapan erkek yatırımcıların hakimiyetinde.”

Kısır döngü

Songkick adlı girişimin kurucusu Michelle You, yatırım dünyası tarafını şöyle anlattı: “Yatırım dünyasına ilişkiler rehberlik eder. Bir kısır döngü var: Erkekler diğer erkeklerden yatırım istiyor. Büyük mali kazançlar elde ettikten sonra aynı adamlardan yeni yatırımlar yapmaları isteniyor.

Bu kısır döngüyü kırmak istedim.” Gelinen nokta şu: You’nun şirketinin yatırımcılarının yüzde 50’si kadın. Son sözü iş dünyasının geleceği için bir uyarı niteliğinde: “Finans alanında cinsiyet eşitliğini zorlamak hayati bir konu olmamalı. Bu, hepimiz için daha iyi şirketler ve daha iyi bir sektör oluşturmaya yönelik ilk adım olmalı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu