Haber

AK Parti’den tarımsal üretim ve ormanlarla ilgili kanun teklifi

AK Parti, tarımsal üretim ve ormanlarla ilgili düzenlemeleri içeren 41 maddelik kanun teklifini TBMM’ye sundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ‘Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’, ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmeler ile küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki önemli etkisi dikkate alınarak hazırlandı. Teklifte, tarım alanında arz ve talep durumuna göre üretim yapılarak, sürdürülebilirlik faktörü çerçevesinde kaynakların verimli kullanılması amaçlandı. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği amacıyla; Üreticiyi üretim sürecinin başından sonuna kadar daha aktif bir şekilde desteklemek ve üretim süreci sonunda piyasa sorunu yaşamadan emeğinin karşılığını alabilmek için sözleşmeli üretim modelinin avantajlarla desteklenmesi öngörülmüştür. üretici lehine ve genişletilmiştir. Ayrıca üretim imkanlarının arttırılması amacı ile atıl tarım alanlarının kullanımı bir teklifle düzenlenmiştir.

ATIL TARIM ARAZİLERİ İÇİN KİRALAMA BAŞVURUSU Atıl yerlerin mülkiyet hakkının özüne dokunmadan; Gerçek veya tüzel kişilere ait olup da pay sahipliği, taksim, mülkiyet ihtilafları, tarımsal faaliyetin sona ermesi, göç ve diğer sebeplerle değerlendirilemeyen atıl tarım arazilerinin kiraya verilerek tarımsal faaliyette bulunulması teklif edilmiş ve buna ilişkin bir yönetmelik çıkarılmıştır. kiralamadan elde edilen gelirin bu arazilerin sahiplerine dağıtılması. Ormana moloz veya inşaat atıkları taşıma araçlarıyla atan veya hafriyat veya çöp atarak çevreyi kirletenlere verilecek cezaların ağırlaştırılarak para cezası, müsadere ve hapis cezasına çarptırılacağı öngörülmüştü. Orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilirken, verimli orman alanlarının maksimum düzeyde korunması ve geliştirilmesi amaçlandı. Ayrıca madencilik faaliyetlerinin durdurulması sonucu yönetime teslim edilen veya terk edilen bozuk orman alanlarının rehabilite edilmesi amacıyla ormanlık alanların hazırlanması işlemleri yapılarak bu süreçlerin daha hızlı yürütülmesi hedeflenmiştir. , ağaçlandırma için, hem de özel şube işletmeler tarafından. Devlet ormanlarına tecavüz, yerleşim ve sabit tesislerin inşası halinde, idarenin kendi kolluk kuvvetleri ile olaya müdahale ederek söz konusu tesisleri kullanması veya yıkması, böylece ormanların bir bütün olarak korunması amaçlandı. daha etkili biçim. Kesilecek ağaçların belirlenmesinde ve elde edilen işlerin taşınmasında dijitalleşme sağlanarak daha aktif, verimli ve ekonomik bir takip sisteminin kurulması ve bu kapsamdaki işlerle ilgili kaçak faaliyetlerin azaltılması öngörülmüştür. Orman geliştirme kooperatiflerinin ürettikleri eserler için aranan muhtaçlık kuralının kaldırılmasına ilişkin de düzenleme yapıldı. Orman geliştirme kooperatiflerinin ürettiği işlere karşılık gelen kereste ve sanayi odununun yüzde 25’inin yönetimden satın alınması ve üçüncü kişilere satılması zorunluluğunun kaldırılması, bu işlere karşılık gelen gelirin adil bir şekilde dağıtılması ve ormancılık faaliyetlerinde çalışanlar. teşvik edilmek istenmiştir. Orman yangınlarıyla ilgili çalışmalarda alınacak önlemlerin sadece yangın mevsimi ile sona erdirilmesi için de düzenlemeler yapıldı. Ormanlara yasa dışı müdahalelerin önlenmesi ve orman yangınlarıyla mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla; Kabahatlerin önlenmesinde caydırıcı olmaktan uzak olan hapis cezalarının sürelerinin, para ve idari para cezalarının boyutlarının artırılması ve para cezalarının günümüz koşullarına getirilmesi öngörülmüştür.

Teklifle birlikte Uyuşturucu Maddelerin Kontrolü Kanunu’nda da farklı bir teklifte bulunuldu. Bu içerikte; Lif, tohum ve sap üretimi ile ilaç etken maddesi elde etmek amacıyla çiçek ve yaprak üretimi amacıyla kenevir ekimi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine tabidir.

haber-yaprakli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu